Een nieuwe auto aanschaffen, dat doe je niet elke dag. Daarom wil je er zeker van zijn dat je een goede aankoop doet en waar voor je geld krijgt. Informatie inwinnen over je potentiële nieuwe voertuig, kan middels de RDW Ovi kentekencheck. RDW staat voor RijksDienst Wegverkeer en OVI is de afkorting voor Online Voertuig Informatie, het kentekenregister waarin alle kentekens van Nederland worden geregistreerd. Door het kenteken online in te voeren, kan je de voertuiggegevens online vinden en kan je een goed voorbereide aankoop doen.

 

Wat kan je allemaal met de kentekencheck

De RDW is een onafhankelijke partij en houdt alle voertuiggegevens bij, zoals verkoopgegevens uit het verleden en kentekeninfo die vrijkomt tijdens Apk-keuringen. Door te zoeken op kenteken, kan je onder meer het bouwjaar auto en de kenteken leeftijd achterhalen. Ook kan je aan de hand van de kenteken gegevens berekenen hoeveel wegenbelasting je zal moeten betalen. Wil je meer weten? Dan heb je de mogelijkheid om extra voertuiggegevens op te vragen, zoals de dag- en inruilwaarde van de auto, de kilometerstand nap rapport opvragen en het schadeverleden. Waardevolle informatie als je de aankoop van een tweedehands personenauto of bedrijfswagen overweegt.

kenteken overschrijven rdw

Een kenteken aanvragen of overschrijven

Omdat de RDW de kentekens in Nederland uitgeeft, kan je een nieuw kenteken aanvragen kan via de site van de RDW. Het overschrijven van een kenteken, iets wat verplicht is als je een auto overkoopt van een particulier of garage, kan worden gedaan bij de meeste postkantoren. Hoe dit in zijn werking gaat, kan je vinden op www.rdw.nl. Wil je voorspellen wat jouw nieuwe kenteken wordt? De RDW maakt aan het eind van elke werkdag bekend wat het laatste kenteken is dat die dag is uitgegeven. Dankzij het nauwkeurig bijhouden is het kentekenregister inmiddels een complete databank, en kan middels een algoritme tot twee maanden in de toekomst worden voorspeld wat de nieuwste kentekens worden. Uiteraard blijft dit een schatting en kan het natuurlijk altijd anders lopen, bijvoorbeeld wanneer de verkoopcijfers anders zijn dan wordt verwacht.