Rijscholen vergelijken? Wanneer je je rijbewijs wil halen, is het belangrijk om een goede en betrouwbare rijschool te kiezen. Een goede rijopleiding bereidt je voor om op een verantwoorde manier aan het verkeer deel te nemen, de verkeersregels op de juiste manier toe te passen en te weten hoe je moet anticiperen op het rijgedrag van de andere weggebruikers. Dat kost geld, tijd en geduld, zowel van jou als leerling als van de instructeur. Het is dus belangrijk dat je kieskeurig bent in de keuze van de verkeersschool. Op internet zijn verschillende websites te vinden waarop je rijscholen kan vergelijken.

 

Je rijbewijs halen, waar moet je op letten bij de keuze van een verkeersschool

Bij de keuze van je rijschool, zijn er verschillende elementen waar je op moet letten. De opbouw van de lessen, de beschikking over een vaste en ervaren instructeur en een vast lesvoertuig, zodat je aan de auto kan wennen. Daarnaast is het belangrijk rekening te houden met de duur en de kosten van de lessen. Biedt de rijschool interessante pakketten aan, bijvoorbeeld met een voordelig theorie-examen en/of gratis herexamen? Op hun websites stunten rijscholen vaak met een laag gemiddeld aantal lessen of juist een hoog slagingspercentage. Wees hierbij kritisch; een laag lesgemiddelde zegt niks over het aantal uitgevallen cursisten en een hoog slagingspercentage geeft geen informatie over het gemiddelde aantal lessen.

je rijbewijs halen

 

Eerder de weg op met het autorijbewijs 17 jaar

Sinds enkele jaren is de leeftijd waarop je het rijbewijs B mag behalen, vervroegd. Op 16-jarige leeftijd mag het theorie rijexamen worden behaald, vanaf 16,5 mag je praktijklessen gaan volgen en op 17-jarige leeftijd kan het praktijkexamen auto bij het CBR worden afgelegd. Ben je geslaagd voor je rijexamen, dan mag je al vanaf je 17de autorijden, mits er een coach naast je zit en je een begeleiderspas bij je hebt. Vanaf 18 jaar mag je dan je rijbewijs aanvragen bij de gemeente en zelf in een auto rijden.

 

Het beginnersrijbewijs

Iedereen die voor het eerst een rijbewijs haalt, krijgt een beginnersrijbewijs. Daarbij maakt het niet uit op welke leeftijd je een rijbewijs haalt of voor welk voertuig. Wel hangt het van je leeftijd af hoelang je het beginnersrijbewijs behoudt. Voor 16- en 17-jarigen geldt het beginnersrijbewijs 7 jaar. Ben je 18 jaar of ouder, dan ben je 5 jaar beginnend bestuurder. Heb je al vijf jaar of langer een rijbewijs en behaal je een ander rijbewijs, bijvoorbeeld het motorrijbewijs (rijbewijs A), dan wordt het nieuwe rijbewijs geen beginnersrijbewijs.